Investeer in isolatie en maak kans op heel wat premies en subsidies!

Omdat een groter energieverbruik een grotere belasting voor het milieu betekent, heeft de overheid beslist premies en subsidies toe te kennen aan mensen die hun woning isoleren. Door te kiezen voor isolatie van je woning bespaar je dus niet alleen een mooi bedrag op je energiefactuur, je geniet ook van diverse premies en subsidies. We zetten de voornaamste even op een rijtje. Soorten isolatiepremies en hun voorwaarden vind je hier terug.

isolatiepremie voorwaarden

Isolaties die in aanmerking komen

Verschillende isolatiewerken worden door de overheid in aanmerking genomen voor het toekennen van een premie. Zo kan je bijvoorbeeld het dak of de vloer van je zolder isoleren (slechts één van beide wordt in aanmerking genomen), je buitenmuren zowel van binnen- als van buitenuit isoleren en de vloer of het plafond van je kelder isoleren. Afhankelijk hiervan worden de premies vastgesteld. Wil je weten hoeveel jouw premie zal bedragen, neem dan contact op met je netbeheerder. Om van de premies te kunnen genieten hou je alle facturen van de gemaakte kosten bij en voeg je die bij je aanvraag. Kosten waarvan geen bewijs kan worden geleverd worden niet verrekend.

Bijkomende voordelen

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en de isolatiewerken uitgevoerd worden door één en dezelfde aannemer, heb je recht op een verlaging van het BTW-tarief van 21% naar 6%. Kies je voor een totaalrenovatie van je woning waarbij verschillende energiebesparende maatregelen werden genomen (minstens 3 maatregelen over maximum 5 jaar), dan heb je recht op een bijkomende premie. Hiervoor worden ook zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen meegeteld. Hiervoor hoef je zelf niets te doen, deze premie wordt automatisch door je netbeheerder doorgegeven.

isolatiepremie aanvragen

Aandachtspunten

Ga vooraleer aan het werk te gaan goed na wat de voorwaarden zijn. Zo is er bijvoorbeeld een verschil in premie als je de werken zelf uitvoert of die laat uitvoeren door een erkende aannemer. In veel gevallen komt de uiteindelijke prijs lager uit wanneer je werkt met een aannemer dan wanneer je zelf de werken uitvoert. Het zelf uitvoeren is bovendien ook enkel geldig voor het isoleren van het dak, de overige werken moeten door een aannemer worden uitgevoerd. Niet alle isolatiewerken worden in aanmerking genomen. Zo moet je op je zolder kiezen tussen isoleren van het dak of van de vloer, hetzelfde geldt voor de kelder waar enkel de vloer of het plafond in aanmerking komen. Er kunnen bovendien ook technische vereisten gesteld worden aan het isolatiemateriaal. Alle isolatiepremies worden uitbetaald door de netbeheerders. Zij kunnen je dus als beste informeren over waar je in jouw situatie recht op hebt en wat daarvoor de voorwaarden zijn.